Slané rohlíčky

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň , Vaříte s ČRo Plzeň

podle paní Jitky z Přeštic

Suroviny:

2 větší cibule
4 lžíce kečupu
1/2 lžičky mletého pepře
1/4 lžičky pálivé papriky
1 lžíce worčestru
1/2lžičky vegety
125g másla
1/2hrnku vody
1 lžička soli
1 naporcovaný králík


Suroviny:

1/2 kg hladké mouky
1 hera
1 kostka droždí
trochu mléka
1 vejce
sůl


Postup:


Na vál dáme na kousky rozkrájenou heru, mouku, špetku soli a přidáme kvásek připravený z droždí a mléka. Těsto nenecháme kynout ihned je zpracujeme. Rozválíme placku a rádýlkem vykrajujeme rohlíčky. Rohlíčky potíráme rozšlehaným vajíčkem, osolíme a posypeme např. mákem, sezamovým semínkem, kmínem. Pečeme v troubě při teplotě 220-250°C po dobu 15-20 minut.

autor: posluchač

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.