Škvarkové placky

Škvarkové placky můžeme podávat jako pochoutku, zejména k pivu nebo vínu nebo jen tak. S horkým čajem je to výborná a vydatná zimní večeře.

Ingredience
  • 500 g hladké mouky
  • 250–300 g škvarků
  • 1 polévková lžíce sádla
  • 2 vejce
  • 300 ml mléka
  • 20 g droždí
  • 1 kávová lžička cukru
  • mletý pepř
  • sůl
  • kmín nebo mák na posypání
  • trochu mléka na potření

Z několika lžic teplého mléka, trochy mouky, cukru a droždí připravíme kvásek a na teplém místě ho necháme vykynout.

Do mísy prosejeme mouku, přidáme vzešlý kvásek, vlahé sádlo, mletý pepř, sůl, mleté škvarky a zbylým mlékem, do kterého jsme rozkvedlali žloutky, zaděláme měkké pružné těsto. Povrch poprášíme moukou, přikryjeme ubrouskem a na teplém místě necháme vykynout.

Zkynuté těsto dáme na pomoučený vál, utvoříme z něj váleček, který nakrájíme na přibližně 20 stejných dílků. Z každého vytvoříme bochánek, který zploštíme do tvaru placky o tloušťce asi 0,5 cm.

Placky přeneseme na lehce vymaštěný plech a necháme je asi 10 minut odpočinout. Potom je potřeme bílkem a ostrým nožem nařežeme mělké mřížky po celé ploše placek. Posypeme je kmínem nebo mákem a necháme ještě asi 10 minut odpočinout.

Pečeme v předehřáté troubě při 170 °C do růžového zabarvení.

autor: Mirka Kuntzmannová | zdroj: Český rozhlas Plzeň