Škvarková pomazánka
podle Václava Pacha z Pivovarského dvora v Plzni-Černicích
Suroviny:
300g syrového hřbetního sádla
1 větší cibule
3 stroužky česneku
1 jablko
1 lžíce plnotučné hořčice
kmín, sůl, pepř
1 kyselá okurka
Postup:
Sádlo nakrájíme na malé kostky, dáme do kastrůlku, podlijeme 0,5dcl vody. Na plameni pomalu promícháváme, až se utvoří tmavě žluté škvarky. 1/2 sádlo se škvarky odstavíme stranou. Druhou polovinu tekutého sádla dáme do druhého kastrůlku a necháme na plameni. Přidáme nakrájenou cibuli a orestujeme dozlatova. Přidáme prolisovaný česnek, promícháme a stáhneme z plamene.
Do chladnoucí směsi přidáme 1/2 lžičky kmínu, větší lžičku soli, lžíci hořčice a nastrouhané jablko (i se slupkou). Nakonec přistrouháme ještě kyselou okurku.
Potom obě sádla (to se škvarky a to se směsí) smícháme dohromady a ponorným
mixérem rozmixujeme najemno na pomazánku.
Dáme vychladnout do ledničky.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka