Šifra Lenky Březinové odhalena. Autorka prozradila tajemství obrazu číslo 131129

12. leden 2021

Kreslířka a malířka  Lenka Březinová ze Sokolova se připojila k umělcům, kteří chtějí přispět na stavbu jezdecké sochy Karla IV. v Karlových Varech. Jeden z nich, neobvykle nazvaný 131129, věnovala podobně jako další umělci z regionu do zvláštní dražby. Právě její výtěžek má pomoci získat další potřebné peníze na památník Otce vlasti.

Obraz 131129 může připomínat třeba jednoduchý plot, před kterým rostou rákosy. To vše v jemně blankytné modři. Jak vidí obraz sama autorka Lenka Březinová? „Myslela jsem na shluk lidí v davu a jednotlivce, kteří jsou osamostatnění. Ale ráda slyším, když v tom někdo vidí také něco jiného“ svěřila se.

Prozradila také to, proč svou práci označila místo názvu šestimístným číselným kódem. „Své kompozice nazývám datem vzniku. Rok, den a měsíc vzniku obrazu,“ vysvětlila Lenka Březinová, původem rodačka z Českých Budějovic. Darovaný obraz tedy dokončila 29. listopadu 2013.

Lenka Březinová je jednou z těch, kteří se podílejí na fenoménu Karlovarský salon a aktivitách spojených s regionem. Původem je přitom z Českých Budějovic. „V roce 1960 se rodiče přestěhovali do Sokolova. Byla to taková akce hnědouhelné doly a nabídka bytu,“ připomněla malířka. Její cesta v hornickém Sokolově ovšem nevedla k uhlí, ale k umění. „Oba rodiče mě vedli k malování. Otec byl malíř porcelánu a maminka měla keramickou školu v Bechyni. A tak jsem po základní škole nastoupila na Keramickou školu v Karlových Varech,“ konstatovala autorka.

Ve svých začátcích používala polosuché barvy a smirkový papír

O co šlo? „Byla to polosuchá tempera, kterou jsem štětcem tupovala na papír a roztírala smirkovým papírem nebo tvrdým štětcem,“ popisuje výtvarnou techniku, kterou používala. Když v devadesátých letech potkala Jiřího Juna, začala jsem se věnovat abstrakci, ke které mě navedl. „Od tempery jsem přestoupila k pastelu, opět používám papír, a barvu roztírám štětcem nebo rukou. Držím se pořád abstrakce,“ konstatuje.

V současné době připravuje práce na zatím odloženou výstavu. „Měla jsem mít výstavu v Chodově u Sokolova, ale kvůli pandemii byl její termín posunut. Takže připravuji návrhy. Název výstavy ještě není definitivní, většinou dávám jednoduché názvy jako Kresby a malby nebo Mezi kresbou a malbou,“ uzavřela autorka.

autor: Josef Šorfa | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.