Malířka Lenka Sárová Malíská čeká na jarní sluníčko

4. leden 2021

Lenka Sárová Malíská dělí svůj čas pro tvorbu mezi obrazy a porcelán. Zároveň patří k více než dvou desítkám umělců z regionu, kteří věnovali svá díla do zvláštní dražby. Díky projektu Karlovarský salon chtějí podpořit stavbu jezdecké sochy Karla IV. v Karlových Varech. 

Lenka Sárová Malíská z Karlových Varů si dělí umělecký rok na dvě období. Letní a zimní. Na jaře a v létě totiž autorka maluje a na podzim a v zimě se věnuje porcelánu. „Maluji ráda na denním světle, někdy od dubna do září. Potom už má světlo úplně jinou barvu, která mně nevyhovuje. Proto se od září nebo října věnuji porcelánu a malovat začnu, až když se objeví jarní sluníčko,“ vysvětluje autorka.

Studovala na Střední uměleckoprůmyslové škole v Karlových Varech, poté na Fakultě umění a designu Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem a stala se designérkou porcelánu a malířkou. 

„Malbu vnímám jako svobodné vyjádření autora, bez toho, aby mi do toho někdo zasahoval. Oproti tomu porcelán je vždy svázán technologií výroby,“ poznamenává autorka. Pokud jde o porcelán, věnuje se jak volné tvorbě, tak spolupracuje s místními porcelánkami na výrobě užitkových předmětů. Ostatně na Střední uměleckoprůmyslové škole, takzvané keramičce v Karlových Varech Lenka Sárová Malíská nejen studovala, ale také několik let učila, například figurální kresbu a malbu na porcelán.

Když se dostane ke štětcům, často si vybírá témata spojená s přírodou

To je také případ obrazu Ukryto, který věnovala do dražby ve prospěch stavby jezdeckého koně v Karlových Varech. Jeho větší část tvoří horizontální modré a šedé pruhy. Nejsou barevně jednolité a jako by ukrývaly nějakou krajinu.

Jak vidí obraz sama autorka? „Je z cyklu obrazů, které jsem začala malovat ve Španělsku. Pokračovala jsem následně na sympóziu v Německu. Vždy jsem se inspirovala krajinou, která mě obklopovala. Obraz, který jsem věnovala do aukce, jsem ale malovala tady a je inspirován krušnohorskou krajinou. Je tam určité tajemno. Něco vidíte, něco ne. Je tam také ponechán prostor pro člověka, který ten obraz pozoruje, aby si mohl představovat, co je to za krajinu. Obraz lehce připomíná krajinu, kterou pozorujete z okna,“ popisuje svou práci malířka.

autoři: Josef Šorfa , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.