Šibeniční vrch u Horního Slavkova. Vyhlídkové místo s dochovaným městským popravištěm

26. srpen 2022

Horní Slavkov leží uprostřed lázeňského trojúhelníku mezi Karlovými Vary a Mariánskými i Františkovými Lázněmi. Město bylo založeno ve 14. století a o zhruba o století později vyrostlo na nedalekém Šibeničním vrchu městské popraviště, které se zachovalo až dodnes.

Původní kruhové popraviště se třemi pilíři, které byly šest metrů vysoké, bylo postaveno někdy kolem roku 1500 a prošlo třemi rozsáhlejšími stavebními úpravami. Posledním zdejším popraveným byla v září 1751 Marie Alžběta Früchtlová z Radošova za vraždu svého manžela a služebné.

Na počátku 19. století se popraviště dočkalo romantické úpravy a v roce 1936 byla nad vstup umístěna kopie znaku města s letopočtem 1598 a latinským nápisem Hodie mihi, cras tibi, což v překladu znamená Dnes mně, zítra tobě. 

Dnešní výška pilířů, na kterých bývaly upevněny ještě dřevěné trámy, není stejná jako v minulosti. Tehdy byla mnohem vyšší.

Hlavní důvod, proč byly tak vysoké, spočíval v tom, že oběšenec musel být dobře vidět až z Horního Slavkova, aby varoval všechny jeho obyvatele a rovněž také všechny návštěvníky zdejšího kraje, jak město soudí zločince, kteří se dopustí nekalých činů.

Zajímavá kruhová stavba popraviště měla pro svůj vzhled několik důvodů. Prvním bylo zajištění dostatečného divadelního prostředí v místech, kde se popravy konaly. Dalším důvodem byla ochrana kata při práci, aby nebyl během vykonávání rozsudku napaden příbuznými odsouzeného.

Spustit audio