Senátor Balatka: Čím víc lidí a hlasů, tím víc můžeme problémy našeho kraje zviditelnit

7. březen 2024

Do vysoké politiky vstoupil po prezidentských volbách v roce 2018 poté, co se prezidentem stal Miloš Zeman. Kandidoval do horní komory parlamentu a uspěl. Letos končí Miroslavu Balatkovi první šestiletý mandát senátora za volební obvod Sokolov.

Narodil se v Sokolově, vystudoval stavební průmyslovku v Karlových Varech a ČVUT v Praze. Jako geodet pracuje téměř celou svou profesní dráhu.

V komunální politice se pohybuje už delší dobu. Je zastupitelem ve svém rodném Sokolově, i zastupitelem Karlovarského kraje. V Senátu je členem senátorského klubu Starostové a nezávislí (STAN). Jeho kandidaturu tehdy podpořily i TOP 09, Piráti a KDU-ČSL.

Spolu s dalšími senátory ze strukturálně postižených krajů stál u zrodu senátního Podvýboru pro regiony v transformaci. Několik týdnů poté vznikla podobná inciativa i v Poslanecké sněmovně.

Jeho senátní obvod zahrnuje celý okres Sokolov, ale také Mariánské Lázně, Toužim, Prameny nebo Teplá.

Některé potíže regionu jsou dlouhodobé a senátor s tím příliš nezmůže

„Trápí mě odliv lidí z kraje, nízké mzdy a ekonomický výkon, exekuce, vyloučené lokality, obchod s chudobou nebo nedostatek vysokoškoláků," říká Balatka s tím, že všechny tyto problémy zmiňuje a snaží se pomáhat s jejich postupným řešením. Nicméně uznává, že ne všechny trable regionu může z pozice senátora změnit.

Navíc v obou komorách parlamentu má Karlovarský kraj nejmenší zastoupení. „Ideální by bylo mít alespoň 10 poslanců a šest senátorů, tedy dvojnásobek,“ myslí si Miroslav Balatka.

Za svůj úspěch v Senátu považuje novelu horního zákona, který upravuje těžební podmínky. Je rovněž členem Výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost.

Sokolovskému senátorovi letos na podzim skončí první funkční období. Už teď je rozhodnutý mandát obhajovat. „Mojí hlavní vizí je kraj zviditelnit a trochu mu pomoct,“ uzavírá Balatka.

Spustit audio