Sekané cukroví
recept podle paní Miluše z Plzeňska
Suroviny:
5 hrnků hladké mouky
40dkg másla
2 hrnky zakysané smetany
1-2 bílky
hrubý cukr krystal
Postup:
Všechny suroviny dáme na vál a rozsekáme je sekáčkem - tím mícháme suroviny do sebe. Teprve v poslední fázi, když už je ze surovin hrubá hmota, dohněteme těsto ručně. Vytvoříme bochánek a necháme odpočinout 1 hodinu v chladu.
Potom vyválíme placku a vykrajujeme různé tvary, raději větší, protože cukroví má tendenci se smršťovat.
Cukroví dáme na plech, potřeme bílkem, posypeme hrubým cukrem. Pečeme při 170°-180° C dorůžova cca 15 minut. Po upečení není třeba víc zdobit, hrubý cukr navrchu vypadá výborně.
Tip: Cukroví se dá péci i krátce před Vánoci, protože rychle změkne.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.