Sekané cukroví

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň , Vaříte s ČRo Plzeň

recept podle paní Miluše z Plzeňska

Suroviny:

5 hrnků hladké mouky
40dkg másla
2 hrnky zakysané smetany
1-2 bílky
hrubý cukr krystal

Postup:

Všechny suroviny dáme na vál a rozsekáme je sekáčkem - tím mícháme suroviny do sebe. Teprve v poslední fázi, když už je ze surovin hrubá hmota, dohněteme těsto ručně. Vytvoříme bochánek a necháme odpočinout 1 hodinu v chladu.
Potom vyválíme placku a vykrajujeme různé tvary, raději větší, protože cukroví má tendenci se smršťovat.
Cukroví dáme na plech, potřeme bílkem, posypeme hrubým cukrem. Pečeme při 170°-180° C dorůžova cca 15 minut. Po upečení není třeba víc zdobit, hrubý cukr navrchu vypadá výborně.

Tip: Cukroví se dá péci i krátce před Vánoci, protože rychle změkne.

autor: posluchač