Samice králíka nemá klasickou říji, vyvolává ji u ní páření se samcem

27. leden 2020

Začínající chovatelé někdy dělají tu chybu, že chovný pár vůbec nedají dohromady. „Králík klasickou říji nemá, takže není na co čekat,“ říká Roman Lang, chovatel a odborník v oblasti krmiv pro zvířata z Blovic.

Do plemenitby je podle něj možné zařadit králíky staré 5 až 6 měsíců, kteří už jsou pohlavně dospělí. Mívají 2 nebo 3, výjimečně i 4 vrhy ročně. „Říji u samice stimuluje samec, vzrušením při pohlavním styku u ní dochází k ovulaci,“ vysvětluje chovatel, „takže my potřebujeme vystihnout vhodnou dobu, kdy o sebe vzájemně mají zájem.“

Králíky je dobré připouštět opakovaně, např. ráno a večer. „Potom počkat 7 nebo 14 dní a znovu dát samici k samci. Když samice neprská, je nejspíš zapuštěná. Já ještě používám palpaci, kolem 17. dne už se malí králíčci dají nahmatat,“ dělí se o zkušenosti chovatel králíků Roman Lang.

Čím krmit březí a potom kojící samici? Kdy a jak kontrolovat hnízdo s králíčaty? Po jak dlouhé době mláďata odstavit od matky? Kdy nechat samici znovu připustit? Také o tom je řeč v chovatelské poradně.

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio