Není to časté, ale roztroušenou sklerózou mohou onemocnět i děti

3. březen 2020

Určitý podíl na vzniku tohoto autoimunitního nervového onemocnění má dědičnost. Není jediným ovlivňujícím faktorem, mezi další patří prodělané infekce (např. virus Epstein-Barrové), stres, nedostatek vitaminu D nebo kouření. 

Nejvíce se roztroušená skleróza objevuje u mladých dospělých od 20 do 30 let. To však neznamená, že nemůže postihnout děti nebo seniory. Mezi nemocnými převládají ženy.

Těhotenství a porod nejsou spouštěčem

Podle MUDr. Jiřího Fiedlera z RS centra při Neurologické klinice Fakultní nemocnice Plzeň nejnovější studie vyvracejí dřívější přesvědčení, že rizikovým obdobím u žen ve vztahu k roztroušené skleróze je těhotenství a porod. Jak se ukazuje, těhotenství naopak ženu před atakami choroby ochraňuje.

„Vidíme to u pacientek, které roztroušenou sklerózu mají a léčí se. Pak otěhotní a v období gravidity je většinou aktivita nemoci snížena. Vrací se několik měsíců po porodu, obvykle se skončením úplného kojení. Soudíme, že tím, co ženu do určité míry chrání, jsou mj. těhotenské hormony. Čili můžeme se setkat s atakou roztroušené sklerózy po porodu, ale je to spíš náhodná souvislost než spouštěč,“ objasňuje lékař.

Díky účinné léčbě pacienti s „ereskou“ déle žijí plnohodnotně

RS centrum v plzeňské Fakultní nemocnici bylo jedním z prvních svého druhu v České republice, o pacienty s roztroušenou sklerózou se tam starají už více než 20 let. Jak uvádí MUDr. Jiří Fiedler, za tu dobu medicína došla nejen k novým poznatkům o příčinách choroby a jejích atak. Významný posun k lepšímu zaznamenala také léčba.

Roztroušenou sklerózu sice stále nelze vyléčit, nicméně současné léky jsou natolik účinné, že dovedou vývoj onemocnění výrazně zpomalit. Léčba tak pacientům umožňuje vést po dlouhou dobu kvalitní život a to i po několik desítek let. Záleží ovšem na včasnosti jejího nasazení a celkovém zdravotním stavu konkrétního člověka.

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.