Salát z mladého hlávkového zelí. Hodí se k mnoha pokrmům
Saláty z čerstvé zeleniny jsou důležitou součástí naší stravy, ať už je použijeme samostaně nebo jako přílohu.
- 500 g hlávkového zelí
- 2 karotky
- 2 jarní cibulky
- 2 stroužky česneku
- 1 jablko
- dýňový nebo olivový olej
- vinný ocet
- špetka cukru, sůl, drcený kmín
Očištěou hlávku zelí najemno nakrájíme nebo nakrouháme, osolíme a promačkáme, aby změklo. Po chvíli přidáme nahrubo nastrouhanou mrkev a oloupané jablko, na plátky nakrájenou cibulku a česnek, trochu drceného kmínu, okyselíme octem a podle chuti přisladíme. Promícháme a na závěr pokapeme zvoleným olejem. Podáváme vychlazené.
Tento salát je výborný a vhodný třeba jako lehká večeře s pečivem nebo jako příloha k pečeným či grilovaným pokrmům.
Například příprava grilovaného hermelínu je velice jednoduchá,. Stačí ho před grilováním obalit anglickou slaninou a pak jen pečlivě a opatrně grilovat, abychom ho nespálili.
Miroslava Kuntzmannová
Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.