Roláda se žampiony

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň , Vaříte s ČRo Plzeň

podle Mirky Kuntzmannové.

Suroviny na těsto:

  • 5 polévkových lžic hladké nebo polohrubé mouky
  • 4 dl mléka
  • 5 vajec
  • sůl

Suroviny na nádivku:

  • 350 g žampionů
  • 1 lžíce másla
  • 15 g sušených hub předem namočených
  • 1 - 2 polévkové lžíce strouhanky
  • 2 vejce
  • 1 - 2 stroužky česneku
  • 1 polévková lžice hořčice
  • 1dl kysané smetany
  • mletý pepř, sůl
  • trochu vegety nebo podobného koření
  • petrželka

Postup:

Příprava těsta:
Do cca 1 dl mléka rozkvedláme všechnu odměřenou mouku. Zbytek mléka osolíme, zahřejeme a do vroucího za stálého míchání nalijeme odměřené mléko s moukou. Uvaříme hustou kaši, kterou necháme vychladnout. Do studené kaše postupně přidáváme žloutky, nakonec vmícháme sníh z bílků. Hmotu rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem, který jsme předem pomastili olejem. Pečeme ve vyhřáté troubě při 200 °C cca 10 - 15 minut. Upečené těsto ještě horké srolujeme a položíme na něj vlhkou utěrku.

Příprava nádivky:
Očištěné žampiony nakrájíme na tenké plátky a na másle je krátce orestujeme. Pak přidáme namočené sušené houby, ze kterých jsme vymačkali vodu, okořeníme vegetou a pod poklicí 10 minut dusíme. Do prochladlé houbové směsi vmícháme rozšlehaná vejce, pepř, hořčici, kysanou smetanu, najemno nakrájenou petrželku a utřený česnek.

Vychladlou roládu opatrně rozvineme, potřeme nádivkou, opět srolujeme, přeneseme na plech a pod alobalem zapečeme, při 160 °C cca 20 minut.

Roládu podáváme teplou, nakrájenou na plátky, jako samostatný pokrm se zeleninovými saláty nebo jako přílohu k pečeným masům, zelenině nebo drůbeži.

Celková doba přípravy tohoto jídla je přibližně 12 hodin.

Poznámka: Suroviny jsou uvedeny na 4 - 6 porcí.