Roláda se žampiony
podle Mirky Kuntzmannové.
Suroviny na těsto:
- 5 polévkových lžic hladké nebo polohrubé mouky
- 4 dl mléka
- 5 vajec
- sůl
Suroviny na nádivku:
- 350 g žampionů
- 1 lžíce másla
- 15 g sušených hub předem namočených
- 1 - 2 polévkové lžíce strouhanky
- 2 vejce
- 1 - 2 stroužky česneku
- 1 polévková lžice hořčice
- 1dl kysané smetany
- mletý pepř, sůl
- trochu vegety nebo podobného koření
- petrželka
Postup:
Příprava těsta:
Do cca 1 dl mléka rozkvedláme všechnu odměřenou mouku. Zbytek mléka osolíme, zahřejeme a do vroucího za stálého míchání nalijeme odměřené mléko s moukou. Uvaříme hustou kaši, kterou necháme vychladnout. Do studené kaše postupně přidáváme žloutky, nakonec vmícháme sníh z bílků. Hmotu rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem, který jsme předem pomastili olejem. Pečeme ve vyhřáté troubě při 200 °C cca 10 - 15 minut. Upečené těsto ještě horké srolujeme a položíme na něj vlhkou utěrku.
Příprava nádivky:
Očištěné žampiony nakrájíme na tenké plátky a na másle je krátce orestujeme. Pak přidáme namočené sušené houby, ze kterých jsme vymačkali vodu, okořeníme vegetou a pod poklicí 10 minut dusíme. Do prochladlé houbové směsi vmícháme rozšlehaná vejce, pepř, hořčici, kysanou smetanu, najemno nakrájenou petrželku a utřený česnek.
Vychladlou roládu opatrně rozvineme, potřeme nádivkou, opět srolujeme, přeneseme na plech a pod alobalem zapečeme, při 160 °C cca 20 minut.
Roládu podáváme teplou, nakrájenou na plátky, jako samostatný pokrm se zeleninovými saláty nebo jako přílohu k pečeným masům, zelenině nebo drůbeži.
Celková doba přípravy tohoto jídla je přibližně 12 hodin.
Poznámka: Suroviny jsou uvedeny na 4 - 6 porcí.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.