Rocková babička slaví osmdesátku

26. listopad 2019

Jedna z nejpopulárnějších hvězd showbyznysu, rocková zpěvačka a herečka Tina Turner, slaví dnes 80. narozeniny. Nazpívala mnoho hitů a získala několik cen Grammy i zlaté desky.

Dnes slaví své 80. narozeniny. Jmenuje se Tina Turner a ve světě populární hudby je jednou z největších legend.

50 let byla symbolem rock 'n' rollové vytrvalosti. Se svým německým manželem žije od roku 1995 na zámku ve Švýcarsku a posledních 10 let odpočívá. Užívá si toho, že už nemusí nic dělat, protože celý svůj život tvrdě pracovala.

Na bráně do panství Tiny Turner je kovová deska, na které je napsáno: Do dvanácti hodin nezvoňte. Tina Turner si po svém chaotickém životě užívá švýcarské preciznosti.

Proslavily ji koncerty plné energie. V Guinnessově knize rekordů je zařazena jako zpěvačka s největším počtem prodaných vstupenek. A rocková babička se dočkala i muzikálu, který je pouze o ní. Jmenuje se Tina, premiéru měl v březnu roku 2018 v Londýně. A samozřejmě je v něm i píseň The Best, která jako kdyby byla o Tině Turner samotné, zpívá se v ní „jsi prostě nejlepší, lepší než všichni ostatní“.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.