Revoluce v lázeňství? Stovky Karlovaráků si chtějí vyzkoušet třítýdenní pitnou kúru

3. únor 2023

Už víc než tři sta zájemců se přihlásilo do programu karlovarského infocentra PijuPrameny. Od března si budou moct zdarma vyzkoušet třítýdenní léčebnou pitnou kúru pod lékařským dohledem.

Pitná kúra je vhodná například pro lidi s problémy se zažívacím ústrojím, cukrovkáře nebo se zvýšeným cholesterolem. Vedoucí lékařka karlovarských Alžbětiných lázní Stanislava Maulenová doporučuje léčebnou kúru další skupině zájemců. „Doporučuju ji všem, kteří si chtějí na jaře udělat něco jako detoxikaci a nabrat energii po dlouhé zimě,“ konstatovala lékařka.

Čtěte také

Díky iniciativě Infocentra Karlovy Vary mohou získat zájemci zdarma bezplatnou konzultaci a předpis pitné kúry od lázeňského lékaře. Přihlásit se je možné prostřednictvím formuláře na webových stránkách www.PijuPrameny.cz. „Vybereme 500 účastníků jarní očisty a následně je oslovíme. V druhé půlce února začnou konzultace v Alžbětiných lázních, pitná kúra začne 6. března,“ informoval Vladimír Chlad z karlovarského Infocentra.

Do programu se zapojí například sportovci VK ČEZ Karlovarsko a HC Energie Karlovy Vary i principál Pouličního divadla Viktor Braunreiter. Akci podpoří také karlovarská primátorka Andrea Pfeffer-Ferklová. „Jako 90% Karlovaráků vím, že jsou prameny léčivé a že k nim jezdí celý svět, ale sama jsem očistnou kúru nikdy nevyzkoušela. Takže když Infocentrum přišlo s tímto skvělým nápadem, byla jsem ráda, že se mohu zapojit. Doufám, že mě karlovarská veřejnost bude následovat,“ řekla primátorka.

MINIENCYKLOPEDIE PRAMENŮ

1 – Vřídlo

  • Prvěn zachyceno: 16. století (legenda praví už Karlem IV.)
  • Teplota: 73,4 °Ϲ
  • Vřídlo je nejteplejší termální pramen v Čechách. Jeho teplota je 73,4 °Ϲ. Právě teplotou se jednotlivé karlovarské prameny liší. Nejen, že je Vřídlo nejteplejší, ale je i nejvíc akční. Každou minutu vyvěrá z jeho jímacích vrtů průměrně 2 000 litrů termální vody. Výstřik vřídelní fontány dosahuje až do výšky 12 metrů a hnán je vysokým podílem plynného oxidu uhličitého. Připodobnit to lze k otevírání láhve šampaňského. Vývěry dnešního Vřídla byly známy dávno před založením lázní. Naši předci ho, stejně jako ostatní termální prameny, považovaly za projev boží moci.
autor: Josef Šorfa
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.