Na kolonády míří stovky Karlovaráků. Vyzkoušejí si třítýdenní pitnou kúru

7. březen 2023 08:55

Na karlovarských kolonádách začala být od března nejrozšířenějším jazykem výjimečně čeština. V lázních se totiž koná akce PijuPrameny. Stovky lidí čeká klasická třítýdenní pitná kúra. Přihlásilo se k ní přes šest stovek Karlovaráků a lidí z okolí

„Jsem rád, že Karlovaráci mají tak obrovský zájem o naše zlato, které tady zadarmo teče. Já si vyzkouším karlovarskou pitnou kúru na vlastní kůži poprvé ve svých dvaačtyřiceti letech, a myslím, že řada lidí se k tomu dostává poprvé. Máme jedinečnou příležitost k jarní očistě,“ pochvaluje si ředitel Infocentra Karlovy Vary Josef Dlohoš.

Právě karlovarské Infocentrum za celou akcí stojí. Jeho zaměstnance mrzelo, že do Karlových Varů se jezdí kvůli pití pramenů léčit tisíce lidí z celého světa, namátkou třeba i z brazilského Sao Paula, ale lidé z regionu je prakticky nevyužívají. Vyhlásili tedy program PijuPrameny, do kterého se přihlásilo přes šest stovek zájemců. Ti už absolvovali vstupní lékařskou prohlídku, na které jim byly předepsány prameny. 

Pije se třikrát denně, na lačno, zhruba 40 minut před jídlem. Obecně platí, že stokilový člověk by měl vypít jeden až dva litry denně. Jak to celé dopadne? „To bude jasné přibližně za měsíc,“ uvedl Josef Dlohoš s tím, že akci vyhodnotí lázeňští odborníci z Institutu lázeňství balneologie v Karlových Varech.

Pitnou kúru doporučuji každému.
− lázeňská lékařka Milada Sárová

Prameny pijí jak lidé s celou řadou onemocnění, tak ti, kteří si chtějí pročistit tělo od škodlivých látek. Dlouhodobě na to upozorňují lázeňští lékaři. „Po čtyřicítce bychom si měli říci – ano, když budu pravidelně proplachovat játra a slinivku, tak se tím omlazuji a mohu zůstat déle zdráv. Pitnou kúru doporučuji každému, ocení ji i ti, kdo mají stresové zaměstnání,“ zdůrazňuje lázeňská lékařka Milada Sárová.

Patrony akce PijuPrameny jsou také karlovarská primátorka Andrea Pfeffer Ferklová a ředitel Infocentra Karlovy Vary Josef Dlohoš

Léčebnou kúru si vyzkouší i řada osobností a známých lidí. Pít prameny začal například herec Viktor Braunrreiter, rozhodnutí jsou hokejista HC Energie Matěj Stříteský nebo za VK Karlovarsko Ondřej Hudeček. Ti všichni patří i k patronům celé akce, stejně jako primátorka Andrea Pfeffer Ferklová.

„Díky všem, kteří se akce Piju Prameny zúčastní a poskytnou informace, vznikne validní studie o tom, jak prameny pomáhají. Věřím, že prameny budou mít na všechny pozitivní vliv,“ předpokládá primátorka.

autoři: Josef Šorfa , nkr
Spustit audio