Recept pro děti: Skládaný salát

Jistě vám od Velikonoc zbyla obarvená vajíčka uvařená natvrdo. Budou se dnes hodit. Až salát ochutnáte, jistě budete dělat další. Je totiž neskutečně dobrý! Víte co, dám vám rovnou recept na větší množství.

Suroviny pro 6-8 porcí:

1 sklenička o obsahu300 ml sterilovaného celeru

1 malá plechovka sterilované kukuřice

1 menší pórek

200 g šunky nebo šunkového salámu

1 ananasový kompot

4 vejce uvařená natvrdo

1 kelímek (200 ml) zakysané smetany

200g tvrdého sýra (eidam, ementál, gouda)

Postup:

Nejprve otevřete všechny plechovky a skleničky se surovinami. Vy menší raději tuto práci svěřte rodičům nebo někomu staršímu.

Vodu z kukuřice a z celeru vylijte, ale z ananasového kompotu ji slijte do skleničky a vypijte si ji jako odměnu za práci v kuchyni.

Všechno nechte na sítu okapat, ale každou surovinu zvlášť, nesmíchejte je dohromady, zatím.

Nyní všechno, kromě kukuřice, nakrájejte na stejně velké kostičky, jen pórek na kolečka. Připomínám, že ho máte nejprve očistit a opláchnout vodou.

Vezměte skleněnou mísu a začněte skládat. Na dno dejte nakrájený celer, na něj rozprostřete kukuřici, na kukuřici navrstvěte kolečka pórku, na pórek kostičky šunky, na šunku ananas, na ananas nakrájená vejce.

Nyní celý povrch potřete zakysanou smetanou, a poslední vrstva budou sýrové kostičky.

Přes misku přetáhněte potravinovou folii, aby sýr neoschnul.

Takto připravený salát dejte na několik hodin do chladničky; to je nesmírně nutné dodržet, protože až po nějaké době se salát uleží a bude přesně takový, jaký má být. Senzační!

Před podáváním salát promíchejte a s chutí se do něj pusťte. Můžete k němu zakousnout housku či krajíček chleba.

Celková doba přípravy trvá přibližně 45 minut.

autor: Mirka Kuntzmannová | zdroj: Český rozhlas Plzeň

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.