Prvních 400 dávek vakcíny od společnosti Moderna dorazilo do Karlovarského kraje

Do Karlovarského kraje dorazila včera (3. 2.) první dodávka vakcín od společnosti Moderna. Až do teď dostávala krajská nemocnice v Karlových Varech očkovací látku proti covidu-19, kterou vyvinuly společnosti Pfizer a BioNTech.

Očkovací látky se nesmí kombinovat, uvedl uvolněný krajský zastupitel pro oblast zdravotnictví Josef März zvolený za Volbu pro kraj:  „Samozřejmě obě dávky vždycky musí být dány od jedné vakcíny. V tuto chvíli hlavně kvůli skladování a dalším věcem počítáme s Modernou spíše pro ta další očkovací místa než ta základní v Karlových Varech, Sokolově nebo Chebu.“

Mobilní očkovací tým v Karlovarském kraji začal už s druhým kolem očkování v sociálních zařízení. Tým zajišťuje Zdravotnická záchranná služba, která od ledna podala vakcínu ve více než 16 zařízeních, jako jsou domovy pro seniory nebo domovy se zvláštním režimem. Naočkovat se zatím nechalo víc než jeden tisíc klientů a zaměstnanců.

„Jsou vždycky očkování pouze ti, pro které je to bezpečné, což je předem zkontrolováno praktickými lékaři těch klientů. Předem si zjišťujeme aktuální stav, protože ta čísla se mění. Den předem, kdy potřebujeme objednat očkovací látky, si voláme s kontaktními osobami v těch sociálních zařízení a podle toho objednáváme ten počet očkovacích látek,“ popsal Miloš Kukačka, zástupce ředitele krajské Zdravotnické záchranné služby.

V tomto týdnu by měla do kraje dorazit další pravidelná dávka vakcín od společnosti Pfizer, tedy dalších zhruba 2000 dávek.

autoři: Ivana Sedláčková , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio

Související