Přírodní rezervace Smraďoch je kvůli unikajícím sopečným plynům cítit po zkažených vejcích

11. srpen 2023

Nelichotivý, i když zcela výstižný název Smraďoch získala přírodní rezervace, kterou najdete nedaleko Mariánských Lázní podle zápachu sirovodíku. Ten uniká spolu s oxidem uhličitým ze země bahenními sopkami rozmístěnými na tektonickém zlomu. Dodnes jsou tak bublající mofety živoucí připomínkou dávné sopečné činnosti.

Na přibližně 12 hektarech tu najdete unikátní vrchovištní rašeliniště, v němž se vyskytují vzácné rostlinné druhy jako klikva bahenní, vlochyně bahenní, brusnice borůvka nebo masožravky rosnatka okrouhlolistá a tučnice obecná. Kromě ochrany ohrožených druhů slouží rezervace i jako důležitý článek pro udržení mikroklimatu celé oblasti a rezervoár vody zásobující i nedaleké mariánskolázeňské minerální prameny.

V roce 1976 tu vznikla první naučná stezka v rámci Chráněné krajinné oblasti Slavkovský les. Až rok po ní následovala dnes známější Kladská. Z centra Mariánských Lázních dojedete po asi šesti kilometrech na parkoviště, ze kterého vás čeká ještě krátká procházka lesem.

Můžete si zvolit ze dvou cest, z nichž jedna je bezbariérová. Obě vás ale nakonec dovedou k dřevěnému povalovému chodníku se dvěma vyhlídkovými plošinami. Z nich si můžete užít výhled na mofetový štít s vývěry sopečných plynů, bublající mofetové jezírko i jedinečný biotop rašeliniště.

Čím více vody, tím více bublajících mofet

Návštěva přírodní rezervace Smraďoch nezabere zpravidla více než 20 minut. Blízké okolí ale nabízí další zajímavostí. Asi 700 metrů dojdete po turistické stezce k dřevěnému altánu s vývěrem minerálního pramene Farská kyselka. Kromě chutné minerální vody, která si celoročně drží příjemnou osvěžující teplotu 7°C, je tento pramen zajímavý také kvůli výskytu vzácné rozsivky. Poznáte je v odtokové strouze podle charakteristických barevných usazenin.

Spustit audio