Pískovna Erika na Sokolovsku odhaluje tajemství třetihorních rostlin. Připomíná cestu do pravěku

14. červen 2024

Pokud hledáte zajímavé místo pro výlet, nedaleko Sokolova jedno takové najdete. Přímo u silnice, která spojuje Sokolov a Kraslice, se za malým pruhem smíšeného lesa ukrývá národní přírodní památka Pískovna Erika. Na území, které vznikalo v třetihorách v prostředí říčních toků a mělkých jezer, je možné pozorovat různé vrstvení a strukturu hornin. Díky unikátním biotopům i vzácné a chráněné obojživelníky.

Pískovna Erika je úchvatným příkladem toho, jak příroda dokáže znovu převzít vládu nad lokalitami, které poznamenala těžba. Své jméno nedostala podle manželky zakladatele pískovny, jak by se mohlo zdát, ale po vřesovci, který se tu dříve hojně vyskytoval.

Písek se zde těžil od 50. let minulého století až do roku 2001, kdy byla těžba nadobro zastavena. Zdejší písek najdete třeba na pláži nedalekého přírodního koupaliště Michal v Sokolově, které vzniklo v rámci revitalizace území po hnědouhelné těžbě.

Dnes toto území fascinuje nejen obdivovatele vzácné fauny, ale i ty, kdo se zajímají o historii naší planety. Ve vysokých stěnách útesů, které tu vznikly následkem odtěžování hornin, lze jasně rozeznat jednotlivé vrstvy říčních usazenin.

S každou vrstvou se můžete posunout do minulosti, která sahá až 35 miliónů let zpět do třetihorního období eocénu. V té době na našem území panovalo subtropické podnebí, podobné dnešním lesům jihovýchodní Asie. Díky tomu se tu v pískovci dá poměrně snadno najít řada různých otisků rostlin, mezi které patří třeba listy skořicovníku.

Geologické útvary mohou ve slunečním světle připomínat scenérie typické spíš pro americkou Arizonu. Je to nevídaná barevná podívaná, která bere dech.

Otisky listů tu najdete doslova na každém kameni

Opuštěné doly během více než dvou dekád částečně zaplavila voda, porostla vegetace a vznikl tak ideální domov pro vzácné druhy obojživelníků, mezi něž patří čolek velký nebo ropucha krátkonohá. Právě díky nim byla někdejší pískovna v roce 2004 zařazena mezi evropsky významné lokality Natura 2000 a v roce 2018 se stala Národní přírodní památkou České republiky.

Místo je trochu skryté a cesta k němu vede nenápadnou odbočkou z hlavní silnice mezi Sokolovem a Kraslicemi, asi kilometr a půl za obcí Lomnice směrem od Sokolova. Bez problémů tu zaparkujete na malém parkovišti a po pár krocích se vám otevře pohled na celou pískovnu, kterou můžete bez větších obtíží kolem dokola obejít.

Spustit audio