Příběh okradené seniorky z Chebska: Internetoví podvodníci ji připravili o celoživotní úspory

10. červen 2024 14:35

Seniorka z Chebska se stala obětí internetových podvodníků a přišla se svým manželem o více než půl milionu korun. Chtěla pomoci cizinci v nouzi, nakonec ale naletěla a zůstala bez celoživotních úspor. Tento případ není v Karlovarském kraji ojedinělý, podobných podvodů totiž v poslední době výrazně přibývá.

Před dvěma lety se 75letá seniorka seznámila na sociální síti s neznámým cizincem, který tvrdil, že je uvězněn v sousedním státě a potřebuje peníze na kauci ve výši stovka eur. „Peníze nepřišly ani jemu, ani mně. V únoru jsem se byla ptát, jak je to možné,“ vypráví seniorka, která se rozhodla podělit o svůj příběh anonymně. Následně ji kontaktovala neznámá žena, která jí nabídla pomoc s dokončením transakce pod podmínkou, že si seniorka do telefonu nainstaluje aplikaci umožňující vzdálený přístup z jiného zařízení.

Do poslední chvíle si nechtěla připustit, že jde o podvod

„Byla venku a tam cvakala do mobilu. Běžel jsem za ní, co to je, že mi skáčou na telefonu minusy bez jména. Otevřela účet. Ptal jsem se jí, proč to udělala,“ doplnil manžel. Podvodníci tak manželský pár připravili o přibližně 600 tisíc korun. „Nemáme nic. Jsou to celoživotní úspory,“ dodala seniorka.

„Žila jsem v tom, že dává dohromady účet. Nechtěla jsem si to přiznat. Říkala jsem si, že kdyby to byla podvodnice, tak mi nebude každý den volat.“ Policie se už případem zabývá a při prokázání viny hrozí podvodnici až pět let odnětí svobody. Nicméně úspěšnost dopadení takových pachatelů je velmi malá.

Podobných případů přibývá, varuje policie

Manželé z Chebska nejsou jediní, komu se něco takového stalo. Jen za poslední týdny policisté informovali například o dalších dvou případech. Jedním z nich je 51letý muž z Chebska, který na sociálních sítích uvěřil lákavé nabídce zhodnocení finančních prostředků. Podvodníkům poskytl vzdálený přístup do svého telefonu a následně potvrdil několik bankovních převodů, což ho stálo 800 tisíc korun. Podobně dopadl i 36letý muž ze Sokolovska, který přišel o 50 tisíc korun.

10 kroků, jak se podvodům vyvarovat:

1.       Na internetu buďte maximálně obetřetní

2.       Používejte silná, unikátní hesla a nikdy je ani osobní údaje nikomu nesdělujte

3.       Číslo karty zadávejte pouze na ověřených e-shopech

4.       Navštěvujte pouze známé a prověřené internetové stránky

5.       Na stránkách si ověřujte, že se shoduje název domény s obsahem

6.       Do chytrého telefonu stahujte pouze aplikace z oficiálních zdrojů

7.       Neotevírejte e-maily s podezřelým názvem

8.       Ověřujte si identitu adresátů/volajících

9.       Nezadávejte citlivé údaje jen proto, že vás k tomu někdo vyzval

10.   Neklikejte na odkazy v podezřelých nevyžádaných e-mailech

„Internetových podvodů v Karlovarském kraji přibývá. První tři měsíce letošního roku evidujeme o zhruba 50 internetových podvodů více než loni,“ potvrdil policejní mluvčí Jakub Kopřiva. Policie varuje před neuváženým sdílením citlivých informací na internetu, stahováním podezřelých aplikací a důvěřováním neznámým osobám. Doporučuje také zvýšenou opatrnost při komunikaci přes sociální sítě a e-maily, kde jsou podvodníci stále více aktivní.

Podvodníci často využívají techniky sociálního inženýrství, aby získali důvěru svých obětí. Zaměřují se na různé skupiny obyvatel a jejich metody se neustále vyvíjejí. Policie proto vyzývá všechny občany k obezřetnosti a k tomu, aby jakékoliv podezřelé aktivity okamžitě hlásili.

autoři: Dominik Hron , nkr
Spustit audio