Přestavba sokolovského zámku za 30 milionů korun začne ještě letos

3. květen 2023 10:35

Stavební úpravy severovýchodního křídla sokolovského zámku, ve kterém se před časem uvolnily prostory po městské knihovně, by měly začít letos. V plánu je tam vybudovat novou muzejní expozici, badatelnu nebo muzejní knihovnu.

Přestavba se dotkne přízemí a prvního patra severovýchodní části zámku. Přes 60 let tam sídlila městská knihovna, která se před třemi lety vystěhovala, a místnosti jsou tam nyní prázdné. „Už druhým rokem připravujeme rekonstrukci tohoto prostoru. V této chvíli jsme ve fázi, kdy je hotová projektová dokumentace a je vydáno stavební povolení, tudíž se nám naskýtá možnost podat žádost o dotaci v srpnu tohoto roku,“ uvedla krajská radní pro kulturu a památky Oľga Haláková (KDU-ČSL).

K financování přestavby části zámku chce kraj využít možnost čerpání evropské dotace z programu ITIKA (Integrované teritoriální investice Karlovarská aglomerace). Předpokládané náklady jsou téměř 30 milionů korun. Z rozpočtu kraje půjde zejména do stavebních úprav 15 milionů korun.

V opravených prostorech se počítá s novou muzejní expozicí a okruhem prohlídek s dosud nevystavenými exponáty. Vzniknout by tam mělo také badatelské a návštěvnické centrum, zámecká kavárna a muzejní infocentrum.

S dokončením se počítá v roce 2026. Barokní zámek už má zrekonstruované sklepy. V nich je nová expozice, je zaměřena na zlatý poklad, který byl objeven v roce 1994 při výkopových pracích. Kompletní opravu prostor sklepení za 15,8 milionu korun tehdy financoval z větší části Karlovarský kraj, třemi miliony přispělo město Sokolov.

autoři: Zdeněk Trnka , nkr | zdroje: ČTK , Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio