Česko zasáhnou silné bouřky. Meteorologové varují taky před kroupami

24. květen 2024 09:45

Od pátečních 11 hodin hrozí v celém Česku bouřky, které mohou být ojediněle silné. V opakovaných bouřkách může napršet až 50 mm a mohou padat i menší kroupy, varuje Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Výstraha potrvá pro většinu krajů do 19 hodiny. Lidé v Karlovarském, Plzeňském a Jihočeském kraji ale musí počítat s bouřkami až do 23. hodiny.  Silné bouřky se podle meteorologů mohou vyskytnout hlavně v pásu od Krušných hor až po Bílé Karpaty.

„Budou doprovázené přívalovými srážkami a postupovat jen velmi pomalu k severu. Může v nich spadnout kolem 30 mm za krátký čas. V opakovaných bouřkách může napršet i kolem 50 mm srážek. S nižší pravděpodobností se v bouřkách mohou vyskytnout menší kroupy,“ uvedli meteorologové.

Ve Slezsku se pásmo bouřek objeví až později odpoledne, pravděpodobně bude mít menší intenzitu. Odpoledne a večer očekává ČHMÚ bouřky i v jihozápadních Čechách, které už by také měly být slabší. „Vzhledem k nasycenosti území mohou mít hydrologický dopad v podobě lokálních zatopení či rychlé reakci hladin menších toků,“ varuje ČHMÚ.

V minulých dnech voda po deštích zatopila několik domů v Blížejově na Domažlicku, na Radbuze ve Staňkově byl třetí povodňový stupeň. Bouřky hrozí v Česku i o víkendu, varování budou meteorologové zřejmě v dalších dnech upřesňovat.

autor: nkr | zdroje: ČTK , Český rozhlas
Spustit audio