Město Ostrov připravuje záchranu zříceniny zámečku Mořičov

24. květen 2024 12:25

Město Ostrov připravuje záchranu zříceniny loveckého zámečku Mořičov. Památku plánuje město nechat zakonzervovat a vytvořit u ní rekreační zónu. Náklady mají být zhruba 14 milionů korun.

K financování využije evropskou dotaci z programu ITIKA (Integrovaná územní strategie Karlovarské aglomerace), zbytek peněz nové vedení města zatím hledá. „Je to zajímavé místo, turisticky velmi využívané, akorát nebezpečné, protože ta stavba není nijak zajištěná, není zakonzervovaná. Záměr je v takovém stavu, že je předschválená dotace z ITIKA, s tím, že máme projektovou dokumentaci, máme připravené výběrové řízení, ale vzhledem k tomu, že na letošní rok nebyl plánován v rozpočtu tento projekt, tak hledáme finance v rozpočtu města a snažíme se, aby ten projekt byl realizován, protože město o to usiluje už mnohá desetiletí, takže zájem opravdu je,“ popsal starosta Ostrova Lukáš Lerch z ODS.  

Původně byla stavba ještě o patro vyšší

Podle hotové projektové dokumentace by se měl zámeček stát výletním místem. Kromě sanace obvodových zdí a zajištění přístupu, bude místo osazeno informačními turistickými tabulemi a v plánu je také odpočinková zóna. V plánu jsou i herní prvky pro děti.

Ostrovský odbor rozvoje a územního plánování nechal zařadit projekt zakonzervování mořičovského zámečku do projektu ITIKA před téměř pěti lety. Letos má město Ostrov poslední šanci přidělených osm milionů dotačních finančních prostředků použít. Pokud by se tak nestalo, přejdou peníze na další projekty v pořadí a město o ně přijde.

Podle Lercha stál projekt už spoustu úsilí, a proto je potřeba jej předřadit před další z plánovaných městských investic. Hlavně proto, že v době předschválení dotace byla odhadovaná cena deset milionů korun, dnes už kvůli rostoucím cenám, inflaci a zhoršování stavu památky částka stoupla na 14 milionů korun.

Město Ostrov dlouhodobě usilovalo o získání loveckého zámečku v Mořičově do vlastnictví. Původně byl v majetku společnosti Lesy ČR. Barokní zámek ze 30. let osmnáctého století byl v roce 1964 vyhlášen kulturní památkou. V současné chvíli je z něj zřícenina.

autor: nkr | zdroj: ČTK
Spustit audio