Na Karlovarsku se uskutečnilo letošní největší cvičení pozemních sil české armády

24. květen 2024 13:05

Doupovské hory na pomezí Karlovarského a Ústeckého kraje se staly dějištěm největšího letošního cvičení pozemních sil Armády České republiky s názvem Joint Fires 2024. Zapojili se do něj zejména vojáci 13. dělostřeleckého pluku z Jinců. Spolu s nimi cvičily i další jednotky napříč pozemními, vzdušnými a kybernetickými silami. 

Vojenský újezd Hradiště hostil více než 800 vojáků, desítky tanků a další obrněné techniky. Podle velitele cvičení plukovníka Vlastimila Urbana bylo hlavním cílem nácviku zkoordinovat spolupráci jednotek různého zaměření, včetně tankových čet, pěchoty, protivzdušné obrany a dělostřelectva.

Vojáci se museli vypořádat s náročnými nočními přesuny a také s kybernetickými útoky, které byly organizátory cvičení simulovány za pomoci umělé inteligence.

Kromě profesionálních vojáků se do cvičení zapojili také členové aktivních záloh. Hlavní fáze letošního cvičení trvala čtyři dny, během nichž musely jednotky operovat s minimem spánku, což kladlo značné nároky na jejich vytrvalost a odolnost.

„Cvičení také zohledňovalo aktuální poznatky z bojišť na Ukrajině,“ uvedl plukovník Urban. Tento přístup má za cíl připravit české vojáky na moderní bojové podmínky a nové typy hrozeb, se kterými se mohou setkat v budoucích konfliktech.

Joint Fires 2024 tak přineslo nejen praktické ověření připravenosti českých ozbrojených sil, ale i cenné zkušenosti z oblasti kybernetické bezpečnosti a moderních vojenských technologií.

autoři: Zdeněk Trnka , nkr
Spustit audio