Poznat život našich předků můžete na statku Bernard v Královském Poříčí

29. říjen 2021

Další turistický tip nás zavedl na místo, kde můžete blíže poznat život našich předků a kde se zabaví děti i dospělí. Navštívili jsme statek Bernard v Královském Poříčí na Sokolovsku.

Statek Bernard se nachází v blízkosti bývalého hnědouhelného dolu v Královském Poříčí na Sokolovsku. Původně to byl hospodářský dvůr, který poskytoval zázemí uhelné společnosti, dodával jí maso a nejrůznější zemědělské produkty.

„Statek pochází z 20. let 20. století. Jeho historie je zajímavá a složitá. Prošel si obdobími, kdy to tu nebylo v pořádku, ale dobře to dopadlo a v roce 2006 byl otevřen pro veřejnost,“ uvedla Romana Potěšilová Vlková. 

V současné době statek funguje jako centrum tradičních řemesel. Dozvíte se tady, jak probíhala zabíjačka, jak se zpracovávalo mléko, obilí nebo mouka. Obdivovat zde můžete také sbírku historických kočárů nebo unikátní panské barokní saně.

Najdete tu několik řemeslných dílen, fotomuzeum a mezi dětmi velmi oblíbený zookoutek. „Zvířata patřila k živote na statku a to chceme návštěvníkům ukázat. Přímo v přímém přenosu můžou vidět naše chovatele, jak o zvířátka pečují. Zažít mohou také komentované krmení, kdy chovatelka vysvětluje vše, co je zajímá,“ řekla Potěšilová Vlková.

Ve zmíněném fotomuzeu je narozídl od obyčejných muzeí téměř vše dovoleno. „V obyčejném muzeu většinou nesmíte na nic sahat, u nás je žádoucí si občas na něco sáhnout a vyzkoušet si nějaké věci. Hlavně se u nás můžete fotografovat. V muzeu je několik stanovišť s kulisami a návštěvníci se u nich rádi fotí,“ dodala.

autoři: Jana Strejčková , nkr
Spustit audio