Podzimní pekáček. Zelenina na prvním místě

Jedná se o velmi variabilní a kreativní pokrm, který může být pokaždé trochu jiný, ale vždycky vynikající a hlavně zdravý.

Ingredience
  • 1,75 kg libovolné zeleniny - dýně, patizon, cuketa, kedluben, celer, mrkev, stroužky česneku, růžičková kapusta, hlávkové zelí, barevné papriky, malá rajčata, pórek, cibule, česnek, lilek...
  • 8 středně velkých brambor (na osobu 2 ks )
  • cca 250 g uzeného masa, uzeniny nebo zbytků pečeně
  • oblíbené bylinky, petrželka, pažitka, libeček
  • sůl, mletý pepř
  • trochu kvalitního oleje

Všechnu zeleninu očistíme, omyjeme a nakrájíme na plátky, kolečka, hranolky, podle toho, jakou zeleninu použijeme. Základem tohoto pokrmu by mělo být hlávkové zelí. Z něj odstraníme poškozené listy a košťál a najemno ho nakrájíme. Přidáme na plátky nakrájenou oloupanou cibuli a vše dobře promačkáme, aby zelí pustilo šťávu a trochu změklo. Pak přidáme veškerou připravenou zeleninu. Její poměr zvolíme podle svých možností, oblíbenosti a dostupnosti. Rozhodně nebudeme bezhlavě shánět patizon, lilek nebo cokoliv jiného, ale klidně se bez některých druhů zeleniny obejdeme. Důležité je, aby zeleniny byl dostatek a byla rozmanitá. V tom je totiž kouzlo podzimního pekáčku.

Zelenina na podzimní pekáček dle libosti

K připravené zelenině přidáme na půlky rozkrojené brambory, podle chuti okořeníme solí, mletým pepřem, oblíbenými bylinkami a pokapeme olejem. Řádně promícháme a necháme chvilku rozležet, aby se všechny vůně náležitě prolnuly. Pak přidáme nakrájené maso či uzeninu nebo zbytky pečeně. Opět promícháme a směs dáme do pekáče či zapékací mísy, lehce vymaštěné olejem. Přikryté v troubě pečeme cca 1 hodinu při 170°C, podle druhu použité trouby.

Hotový pokrm rozdělíme na talíře a ozdobíme petželkou či pažitkou. Podáváme jako samostatný pokrm s nakládanou zeleninou. Kdybychom do tohoto pokrmu nedali maso či uzeninu, dobře nám takto upravená zelenina poslouží jako neobvyklá příloha k pečené drůbeži nebo masu.

Mirka Kuntzmannová

Miroslava Kuntzmannová

Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.

autor: iko

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.