Plachetnice, lodě i letadla. Modelářská srdce plesají na výstavě v Přešticích

Zveme vás na první letošní velkou výstavu do Domu historie Přešticka, která je věnována místním nadšeným modelářům.

Modely RC lodí a větroňů vystavuje MUDr. Richard Hájek z Přeštic, modely plachetnic a válečných lodí jsou zapůjčeny od Miloslava Jindry z Chlumčan, model americké bitevní lodi a říčního remorkéru vytvořil Milan Žikeš z Oplota.

Výstava je otevřena do neděle 27. března 2022 v otevíracích hodinách muzea, tedy ÚT - PÁ 9-12 a 13-17 a  SO - NE 14-17 hodin. 

Sportovní rybáři si letos přijdou na své. Zanedlouho začne velké zarybňování západočeských vodních toků. Co pro rybáře přichystal v letošním roce Územní svaz Českého rybářského svazu v Plzni se dozvíte od technika Petra Dimitrova.

Jak se postarat o rekreační chalupy, na které v zimě často nejezdíme, se dozvíte od Tomáše Sysla z Institutu zdravého bydlení.

Plzeňský zahradník Přemysl Písař poradí, jak se v zimě starat o venkovní rostliny v kontejnerech, květináčích a mísách. Nejvíce jim škodí sucho a slunce. Dozvíte se také, jaké druhy jsou odolné a jaké většinou zimu nepřežijí.

autor: Jiří Šobr | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.