Pivní romadůrek

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň , Vaříte s ČRo Plzeň

podle Petra Baumruka ze Starobolevecké hospůdky v Plzni.

Suroviny na 5 porcí nebo jednu litrovou sklenici:

5 romadůrků
3 lžíce rozmačkaného česneku
2 bílé cibule
150g prorostlé slaniny
mleté nové koření
pepř
hrubozrnná sůl
100 ml černého piva
100 ml oleje
1 lžička sušených chilli lupínků

Postup:

Česnek smícháme se solí a pepřem, potřeme romadůrky. Cibuli nakrájíme na větší kolečka a slaninu na kostičky.

Vrstvíme do sklenic: kolečka cibule, poté romadůrek, kostky slaniny, posypeme novým kořením, solí, pepřem. Nelze plnit až po okraj!

Na marinádu smícháme olej s pivem a lžící lupínků. Promícháme, zalijeme do sklenic. Romadůrky musí být ponořeny.

Tři až čtyři dny necháme v pokojové teplotě uzavřené ve sklenicích, pak lze podávat. Uchováváme v chladu, vydrží cca 14 dní.

autor: Petr Baumruk