Píprlák

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň , Vaříte s ČRo Plzeň

podle paní Mirkyjeden z vítězných receptů akce v Horušanech ze dne 6.10 2012

Suroviny 4 porce:

cca 1kg brambor
2 hrsti hrubé mouky
1 hrnek mléka
sůl
200 g másla

Postup:

Brambory uvaříme ve slupce a necháme je vychladnout. Nejlepší je, když je uvaříme den předem. Potom je oloupeme a nastrouháme na hrubším struhadle na nudličky. Doporučuji brambory nastrouhat na kuchyňském vále, lepší se nám bude s nimi pracovat. Nyní je osolíme, prosypeme moukou a lehce promícháme, lépe řečeno brambory se solí a moukou promneme, aby se neslepily a nevytvořily těsto. Bramborová hmota musí zůstat sypká. Potom tuto hmotu rozprostřeme asi ve dvoucentimetrové vrstvě do silně máslem vymazaného pekáče a dáme zapéct do vyhřáté trouby. Pečeme při 180°C. Jakmile pokrm začne zlátnout, pokropíme mlékem a opět zapékáme. Mléka nedáváme mnoho, aby nebyly brambory příliš mokré, opravdu stačí jeden malý hrnek mléka. Jakmile povrch brambor úplně zezlátne, pokropíme pokrm rozehřátým máslem, které necháme chvíli vsáknout a píprlák je hotový.

Poznámka: Je vhodné tento pokrm zapíjet mlékem nebo jak říkala paní Aulíková, u nich doma se píprlák podává s angreštovým kompotem.

Celková doba přípravy cca 1 hodina.