Pikantní znojemská omáčka

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň , Vaříte s ČRo Plzeň

podle paní Hanky z Chebu

Suroviny :
900g hovězího masa (přední)
100g vysočiny
2 větší cibule
100g kyselých okurek
olej
hladká mouka na zahuštění
mletý kmín
lžička cukru krystal
sůl, pepř, podravka
2 lžíce plnotučné hořčice
2 lžíce kečupu

Postup:
Na oleji dozlatova osmahneme pokrájenou cibuli, přidáme pokrájené maso, orestujeme, přidáme nakrájenou vysočinu, na kostky nakrájené okurky, přisypeme sůl, pepř, kmín a lehce orestujeme. Přidáme kečup, hořčici a podlijeme horkou vodou. Za stálého míchání a podlévání dusíme asi 2 hodiny. Když je maso měkké, omáčku dolijeme horkou vodou a zahustíme moukou rozmíchanou ve studené vodě a povaříme asi 20 minut.


Nakonec přidáme 2 lžíce nálevu z okurek, trochu podravky a malou lžičku cukru krystal.

Příloha: knedlík, rýže

Knedlík podle paní Hanky:

Do mísy dáme brambory nastrouhané najemno, rohlíky pokrájené na kostičky, přidáme vejce, uděláme těsto. Z těsta tvoříme kuličky, které obalíme v mouce a vaříme ve vodě.

autor: posluchač