Pečený králík plněný velikonoční nádivkou

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň , Vaříte s ČRo Plzeň

podle Romana Kareše z Hotelu u Zeleného stromu v Nepomuku

Suroviny pro 4 porce:

1 králík
150 g špeku
300 g cibule
50 g česneku
5 polévkových lžic plnotučné hořčice
4 dcl bílého vína
sůl a pepř

Nádivka:

6 rohlíků
10 dkg vařeného uzeného masa
10 dkg králičích jater
2 dcl vývaru z uzeného masa
6 vajec
50 g másla
50 g čerstvě nastrouhaného křenu
3 mladé cibulky
bylinky libeček a petrželka
muškátový oříšek
sůl a pepř

Postup:

Očištěného králíka prošpikujeme slaninou, osolíme a opepříme. Česnek prolisujeme a smícháme s hořčicí. Touto směsí potřeme králíka zvenku i zevnitř. Králíka naplníme nádivkou a kůži na břišní části spojíme špejlí. Vložíme do pekáčku s cibulí pokrájenou na měsíčky, podlijeme vínem a pečeme při 180° C cca 60 - 90minut. Během pečení přeléváme šťávou.

Nádivka:

Na sádle orestujeme cibulku s králičími játry, necháme zchladit. Rohlíky nakrájíme na kostičky, navlhčíme vývarem z uzeného masa, přidáme žloutky, pokrájené uzené maso, vychladlá játra, jemně posekanou mladou cibulku, bylinky, křen a rozpuštěné máslo. Dochutíme solí, pepřem, muškátovým oříškem a vše promícháme. Z bílku vyšleháme sníh, který lehce vmícháme do těsta a nádivkou pak plníme králíka.

Přílohy: brambory na různé způsoby

autor: šéfkuchař

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.