Pangasius se sýrem
podle paní Marie ze Starého Lázu
Suroviny:
600g filetů z pangasia
2 lžíce oleje
3 větší stroužky česneku
1 větší cibule
4 – 6 rajčat
50g másla
1/2citrónu
sůl, pepř
1 lžíce sušeného oregána
1 lžíce petrželky
sýr dle chuti (eidam, balkán, niva)
Postup:
Na oleji zpěníme nakrájenou cibulku, rozsekaný česnek, petrželku a oregáno. Mícháme krátce, aby česnek nezhořkl. Směs rozložíme do pekáčku, přidáme filety, které rozmrazíme, osušíme a z obou stran osolíme a pokapeme citrónovou šťávou. Na čtvrtky nakrájená rajčata položíme na filety, znovu osolíme, opepříme, přidáme na plátky nakrájené máslo. Přiklopíme a pečeme v troubě při 180° - 200°C po dobu 35 minut. Na závěr nastrouháme, nebo nakrájíme na plátky sýr a necháme zapéct.
Podáváme s rýží, nebo bramborem přelité šťávou z výpeku.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.