Paliativní péče v Česku je velmi podceňovaná, tvrdí Daniel Stach

3. prosinec 2021

Česká televize přichystala na letošní předvánoční období znovu tradiční adventní koncerty. V pořadí druhý koncert z pražské Lorety a jeho výtěžek je tentokrát věnován na podporu a rozvoj hospice svatého Jiří v Chebu. Jeho patronem je moderátor České televize a propagátor vědy Daniel Stach.

Hospic svatého Jiří v Chebu poskytuje od roku 2014 mobilní hospicovou péči v Karlovarském a Plzeňském kraji. Pečoval už o téměř tisíc klientů a zájem o pomoc se neustále zvyšuje. Služby proto rozšíří o dětskou paliativní a perinatální péči.

Adventní koncert nakonec vynesl částku 2,8 milionu korun. Jedná se o rekordní výtěžek ve víc než třicetileté historii přímých přenosů adventních koncertů. Chebský hospic podle ředitelky Aleny Votavové použije peníze na rozšíření služeb, a to mobilních hospiců v Chebu i v Tachově.      

Jak probíhá výběr jednotlivých projektů v ČT? Kdo rozhoduje o tom, co přesně se daný rok podpoří? Proč se rozhodl spojit své jméno zrovna s paliativní péčí a konkrétně s hospicem svatého Jiří v Chebu? A jak přesně mohou lidé pomáhat?

Poslechněte si celý rozhovor s Danielem Stachem!

Spustit audio