Pajšl – kořínek – na smetaně

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň , Vaříte s ČRo Plzeň

podle paní Mirky

Suroviny:


1 vepřový kořínek (lze nahradit vepřovým jazykem a srdíčkem)
kousek jater
1 cibule
200 g kořenové zeleniny
5 kuliček nového koření
5 kuliček pepře
1 bobkový list
sůl
ocet
trochu nastrouhané citrónové šťávy
špetka mletého muškátového oříšku

Na zahuštění :
350 ml kysané smetany
2 plné lžíce hladké mouky
2 lžíce másla nebo oleje


Postup:


Dobře očištěný kořínek bez jícnu omyjeme a uvaříme spolu s játry, kořením a zeleninou. Měkké maso a zeleninu vyjmeme a nakrájíme na drobné kostičky nebo nudličky, vývar procedíme a necháme jej prochladnout. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, kterou za stálého míchání zředíme vlažným vývarem, okořeníme muškátovým oříškem a citrónovou kůrou. Omáčku povaříme asi 5 minut. Pak do ní vložíme nakrájené maso a zeleninu, zalijeme smetanou a přivedeme k varu, podle chuti okyselíme, osolíme a krátce povaříme.

Příloha: rozpeky, kynutý knedlík, bílé slané pečivo

Kořínek čili pajšl byl velmi oblíbeným jídlem ve vesnické i měšťanské kuchyni.
Stejným způsobem můžeme použít i králičí předek.

autor: šéfkuchař