Ořechové vejfukáčky

Během pečení se cukroví nafoukne. Z toho je jasné, kde se vzal jeho název. Vejfukáčky byly doménou paní řídící Soukupové. Velmi nerada svůj recept někomu dávala, potrpěla si na to, že byla široko daleko jedinou, kdo tohle pečivo uměl připravit, a tak se tento recept dědil z pokolení na pokolení.

Suroviny:

250 g mletých vlašských ořechů
250 g moučkového cukru
1 celé vejce
1 žloutek
Na polevu:
1 bílek
9 lžic moučkového cukru (někdy i více, podle velikosti bílku)

rozinky

Postup:

Z mletých ořechů, cukru, žloutku a vejce vypracujeme těsto, které vyválíme na stéblo silnou placku, tedy asi na 3 mm Rádýlkem krájíme čtverečky nebo jiné tvary, potřeme je polevou, ozdobíme rozinkou a v mírně předehřáté troubě zvolna upečeme. Plech vyložíme pečicím papírem.

Příprava polevy:

Bílek s cukrem utřeme do husté pěny.

Doba potřebná ke změknutí je 7 dnů. Z fotografie je patrné, že těsto lze použít i jako náplň miniaturních šátečků. Použité těsto je jednoduché, máslové. Poměr mouky a másla je 1:1, + 1 vejce, špetka soli a kapku vody.

autor: Mirka Kuntzmannová | zdroj: Český rozhlas Plzeň