Oranže kotlety

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň , Vaříte s ČRo Plzeň

podle paní Mirky

Suroviny:

4 vepřové kotlety po cca 170 g
40 g sádla
1 polévková lžíce hladké mouky
worcesterská omáčka
šťáva z 1/2pomeranče
mletý pepř
sůl
4 plátky z dobře omytého pomeranče
1 kávová lžička másla
1 kávová lžička krystalového cukru
cca 5 ml brandy nebo jiné jemné pálenky


Postup:


Kotlety naklepeme, od kosti do poloviny uvolníme - nařízneme, aby se dobře propekly, opepříme a lehce poprášíme moukou. V rozpáleném sádle je z každé strany asi 3 minuty opečeme. Hotové odložíme na zahřátou mísu, výpek podlijeme šťávou z poloviny pomeranče, ochutíme worcesterskou omáčkou, krátce povaříme a touto šťávou přelijeme kotlety.
Z dobře omytého pomeranče přespříč nakrájíme 4 plátky a každý posypeme malým množstvím cukru. Na pánvi rozehřejeme 1 lžičku másla a plátky pomeranče na něm krátce podusíme. Do šťávy k podušeným pomerančům přidáme cca 5 ml brandy nebo pálenky. Takto připravenými plátky pomeranče obložíme opečené maso a přelijeme je vzniklou šťávou.


Přílohy: dušená rýže, vařené, pečené nebo smažené brambory, kompoty

Pro 4 osoby
Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 20 minut

Slovo na závěr:
Nebojte se této trochu neobvyklé kombinace vepřového masa a pomeranče. Výsledek je vynikající. Je to jídlo hodné svátečnějších příležitostí. Na druhé straně by nám však mohlo obyčejný všední den proměnit na den nevšední.

autor: šéfkuchař