Opékání špekáčků je rituál
Pomalé pečení a stálé otáčení. Tak se má opékat špekáček. A důležité je vychutnat si atmosféru praskání ohně a vůni.
Začala doba grilování. Jak vybírat kvalitní uzeniny poradí Martin Havlík, šéfkuchař Gourmet clubu Bazejmenná a také učitel odborných předmětů Hotelové školy v Plzni na Borech. Dozvíte se, jak správně opéct špekáčky a ugrilovat klobásy a také přidáme pár tipů na zajímavé grilovací omáčky.
Začíná výsadba květin a zeleniny. Kvalitní substrát zajistí dobrou úrodu. Trh nabízí spoustu druhů v různých cenových relacích. Jaké by měl mít složení, jak funguje pro různé druhy rostlin? Vyplatí se koupit pytlovaný nebo volně ložený? To vše se dozvíte od plzeňského zahradníka Přemysla Písaře.
Nechali jste v travní sekačce, křovinořezu, plotostřihu, vyžínači nebo motorové pile na podzim benzín? Pokud ano, ve většině případů budete mít problémy s jejich zprovozněním. Ekosložka obsažená v benzínu dokáže zanést palivovou nádrž, palivový filtr, karburátor a také poničit palivové hadičky a membrány. Své o tom ví Michal Zbráš, servisní technik a prodejce zahradní techniky v Plzni na Roudné. Přidá několik rad, jak postupovat při zprovoznění, s výběrem benzínu a aditiv a také na nutnost používat ostré a vyvážené sekací a řezací nástroje. Odpadnou tak zbytečné opravy motorových částí zařízení.
Barvy na opravu starého nábytku na chatách a chalupách vybereme s Tomášem Syslem z Institutu zdravého bydlení. Preferuje vodou ředitelné barvy, strukturu dřeva také přírodní vosky a oleje, díky kterým budete mít zdravou domácnost.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.