Omlazující gojské kuře
podle Iva Růžičky z plzeňského Švejk restaurantu
Suroviny:
4 kuřecí stehna
50g kustovnice čínské
2 cibule
3 stroužky česneku
1 lžíce sezamu
sůl
mletá sladká paprika
voda
Postup:
Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme na plátky. Sezam orestujeme v pánvi na sucho.Na dno zapékací misky rozprostřeme pokrájenou cibuli s česnekem, přidáme sušenou kustovnici, osolená a opaprikovaná kuřecí stehna a nakonec posypeme opraženým sezamem. Podlijeme vodou, zakryjeme pokličkou a pečeme při teplotě 180°C po dobu 20 minut. Během pečení podléváme výpekem. Poté sundáme pokličku, zvýšíme teplotu a dopečeme.
Příloha: zeleninový salát, rýže
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.