Od středy platí nová vládní nařízení proti šíření koronaviru. Uzavřou se školy i restaurace

13. říjen 2020 12:20

Vláda na pondělní tiskové konferenci představila zpřísněná epidemická opatření, která mají zpomalit šíření koronaviru v Česku. Od středy se uzavřou restaurace, bary a všechny školy přejdou na distanční výuku. Už od úterý 13. 10. je povinné nosit roušky na zastávkách MHD.

Školy přechází od 14. 10. kompletně na distanční výuku. Podle aktuálních vládních nařízení proti šíření koronaviru platí uzavření pro první i druhý stupeň základních škol. Některé školy jsou na tuto situaci připravené a využijí zkušenosti z jarních měsíců. Například základní škola J. A. Komenského v Karlových Varech použije i nové vzdělávací aplikace.

„Naše škola využila jedno masivní prostředí, kam dostanou přístup i naši žáci. Každá rodina, kde ten žák je, získá možnost připojit se, a dostávat tak všechny informace a úkoly, dokonce tam je možné realizovat výuku online,“ říká její ředitelka Zdeňka Vašíčková.

Zavřené školní družiny a internáty. Výjimku dostanou studenti lékařství

Od středy už nebude možná ani praktická výuka na všech školách. Zrušené jsou také individuální výuky na základních uměleckých školách. Zavřené budou i školní družiny a školské kluby. Studenti, s výjimkou těch s uloženou pracovní povinností, se také musí odstěhovat z internátů a kolejí, pokud mají jiné bydliště v České republice. Opatření mimo jiné zakazuje i konání škol v přírodě.

V případě vysokoškolského studia je povolena osobní přítomnost studentů pouze u zkoušek a to do deseti osob. Zákaz se nevztahuje pouze na studenty všeobecného lékařství, zubního lékařství a farmacie. Přibližně 2400 mediků studujících ve čtvrtých a pátých ročnících pak bude k dispozici nemocnicím.

Školy by se podle ministra školství Roberta Plagy (za ANO) měly znovu otevřít 2. listopadu, tedy po prodloužených podzimních prázdninách, jejichž termín je stanoven na 26. až 30. října.

Uzavření barů, restaurací a klubů

Restaurace, bary a kluby musí od 14. 10. dočasně přerušit provoz. Dovolený je pouze výdej jídla a pití přes výdejní okénko do 20 hodin. Výjimku z tohoto opatření mají pouze hotelové restaurace, které mohou být návštěvníkům otevřeny také jen do 20 hodin.

Úzce spojený je s tímto opatřením i zákaz konzumace alkoholu na veřejných prostranstvích. Opatření má vést k tomu, aby se lidé před podniky dále nesdružovali, uvedl ministr zdravotnictví Roman Prymula (ANO).

Omezení veřejného shromažďování

Od středy 14. října také vchází v platnost omezení veřejného shromažďování, jehož limit je nově stanoven na 6 osob. Výjimku mají rodiny, veřejná zasedání, například zastupitelstev či politických stran. Omezení se vztahuje i na sportovní aktivity a kulturní akce.

autoři: Ivana Sedláčková , nkr | zdroje: Český rozhlas Karlovy Vary , iROZHLAS.cz
Spustit audio

Související