V České republice platí opět nouzový stav. Všechny střední školy v Karlovarském kraji se uzavřely

5. říjen 2020 08:30

Nouzový stav a s ním spojená opatření proti šíření koronaviru platí ode dneška i v Karlovarském kraji. Nařízení vlády se týkají sportovních utkání, provozů restaurací i středních škol.

Nouzový stav bude v Česku platit 30 dní, do začátku listopadu. Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) vyhlášení stavu nouze zdůvodnil snahou zbrzdit tempo růstu počtu nemocných. Doprovázejí ho opatření avizovaná na dva týdny:

Uzavření středních škol

Jedním z opatření proti šíření koronaviru je i zavření středních škol v okresech, které jsou na takzvaném semaforu nákazy označené červenou nebo oranžovou barvou. Karlovarský kraj je aktuálně na semaforu nákazy celý oranžový, hygienici Karlovarského kraje ale už dříve rozhodli, že budou v regionu zavřené všechny střední školy na 14 dní a probíhat bude distanční výuka. Praktická výuka se ale ve školách může konat. Povolené jsou také individuální konzultace, návštěvy knihoven a studoven nebo zkoušení za přítomnosti nejvýše 10 osob.

Na základních školách se bude 14 dní učit hudební výchova bez zpěvu. Tělocvik bude na prvním stupni bez omezení, na druhém stupni by se měl konat venku. Bez zpěvu bude hudební výchova také ve středních školách a konzervatořích.

Zájmové kroužky a hromadné akce

Zájmové kroužky by se měly omezit jen pro skupiny nanejvýš 10 účastníků uvnitř a 20 venku. To souvisí s dalším opatřením, které platí, a to zákaz hromadných akcí nad zmíněné počty osob.

Výjimku budou mít členové jedné domácnosti, práce v zaměstnání či podnikání nebo zastupitelstva a jednání státních orgánů či soudů. Omezení se nevztahuje také na posilovny či akvaparky.

Divadlo a kina bez občerstvení, sport bez diváků

Divadla a kina budou moci dál hrát až pro 500 lidí, budou ale zakázány přestávky na občerstvení. Omezení se bude týkat představení se zpěvem, jako je opera nebo muzikály.

Všechna sportovní utkání se budou konat bez diváků. Na stadiony budou smět sportovci, realizační týmy, personál zabezpečující utkání a média do počtu 130 lidí. V případě zájmové činnosti, kdy se sejdou například lidé po práci a chtějí si zahrát fotbal, je jejich počet omezen maximálně na 20.

U stolu maximálně šest lidí, církevní obřady bez zpěvu

V restauracích může ode dneška být u jednoho stolu maximálně šest lidí. Už podle dřívějšího opatření ministerstva zdravotnictví musí bary a restaurace zavírat ve 22.00. Do svých prostor mohou vpustit jen tolik lidí, kolik mají míst k sezení. Obchodů se nová opatření nedotknou.

Počet lidí na církevních shromážděních vláda od pondělí omezí na dva týdny maximálně na 100 s dodržením rozestupů. Při církevních obřadech je zakázán zpěv.

Dlouhodobý plán dalších opatření proti epidemii nového typu koronaviru bude podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) představen v pátek 9. října. 

autoři: Ivana Sedláčková , nkr | zdroje: Český rozhlas Karlovy Vary , ČTK
Spustit audio