Nemocnicím v Karlovarském kraji začíná chybět personál

13. říjen 2020 08:30

Nemocnice v Karlovarském kraji začínají pociťovat nedostatek zdravotnického personálu. Důvodem je nárůst počtu zaměstnanců nakažených koronavirem i obecně vyšší nemocnost u nich nebo jejich dětí.

S přibývajícím počtem nakažených v kraji přibývá i počet pacientů v nemocnicích a kapacity lůžek se blíží k hranici možností. Vyplývá to z informací od nemocnic v regionu. Podle mluvčí firmy Penta Hospitals CZ Markéty Singerové mají nemocnice Penty v Sokolově a Ostrově do desíti nakažených zaměstnanců. Počty se ale každým dnem mění. V sokolovské a ostrovské nemocnici je také okolo 12 nakažených pacientů.

„Situace není lehká, mezi zaměstnanci je i vyšší nemocnost nebo přecházejí na OČR (ošetřování člena rodiny, pozn. red.). Bojíme se i toho, že zavřou školy, a situace se zhorší. Museli jsme zavřít jeden sál a musíme například zdravotní sestry poskládávat z různých oddělení, aby jich bylo dostatek,“ řekla Singerová.

Pro své zaměstnance zřídilo vedení sokolovské nemocnice školku na hlídání dětí. V současné době je v zařízení okolo deseti dětí, v případě potřeby je nemocnice připravena navýšit kapacity. Podle mluvčí bude také vedení nemocnice žádat o výpomoc studenty ze střední zdravotnické školy, jako tomu bylo při první vlně epidemie koronaviru na jaře, a osloví i studenty lékařské fakulty.

Kapacity se plní v Mariánských Lázních

Nemocnice v kraji využívají možnost, umisťovat nakažené pacienty s lehkým průběhem nemoci do Nemocnice Mariánské Lázně. I tam se ale kapacity podle ředitelky Veroniky Kropfreiterové rychle plní.

„Máme 39 lůžek pro tyto pacienty a vyčlenili jsme jim jedno patro. Personál máme zajištěný, nikdo zatím není nakažený. Více pacientů ale už přijmout nemůžeme. Pokud se stav pacientů zhorší, přesouváme je zpět do nemocnic,“ řekla Kropfreiterová.

Čtěte také

S přibývajícím počtem nakažených přibývá i pacientů v nemocnicích v Karlových Varech a Chebu, kde museli omezit plánované operace. Podle mluvčího Karlovarské krajské nemocnice Vladislava Podrackého jsou sice kapacity dostačující, ale blíží se hranici možností. Nemocnice sice mohou pro nemocné s covid-19 vyčlenit další lůžka, ale bylo by to už na úkor dalších oddělení a nedostatku personálu.

V Karlovarském kraji je podle údajů krajské hygienické stanice k 12. 10. aktuálně 928 nakažených covidem-19. Dosud se v kraji nakazilo 2138 lidí, 1141 se vyléčilo a 69 lidí s nemocí zemřelo.

autor: nkr | zdroj: ČTK
Spustit audio