Od Klínovce až po Jesenici. Jedinečné vyhlídkové místo najdete nad obcí Kamenice

1. říjen 2021

Nad obcí Kamenice na Sokolovsku najdete kapličku zasvěcenou Máří Magdaléně. V roce 2007 se podařilo torzo původní kaple zrekonstruovat a zřídit u ní vyhlídkové místo s posezením. Dohlédnout je možné na Sokolovsko, Chebsko, Klínovec i Zelenou horu.

Turistický tip nás zavedl na Sokolovsko. Jen dva kilometry od Březové najdete vesnici s názvem Kamenice. Největším turistickým lákadlem je kromě krásné přírody a řady pěších i cyklistických tras především vyhlídka s kapličkou ležící vysoko nad obcí.

Zřejmě to byl některý ze sokolovských hrabat z Nosticů, kdo nechal postavit kapličku zasvěcenou Máří Magdaléně na kopci kdysi zvaném Knock. Přesné datum jejího vystavení není známo, ale najdeme ji už na mapě josefského mapování z roku 1764.

Po vzniku vojenského výcvikového prostoru byl objekt ponechán osudu a kaplička se téměř rozpadla. Teprve zásahem obce Březová se ji podařilo v roce 2007 zrekonstruovat. Na výročí sv. Magdalény pořádá obec pouť z obce Kostelní Břízy ke kapličce.

Za zmínku rozhodně stojí imponující výhled směrem k údolí řeky Ohře. „Je to místo, kde je jedinečný výhled na okolí. Uvidíte tu od Klínovce, Krušných hor po celou pánevní oblast, jezero Medard, průmyslové objekty, Chebsko i údolní nádrž Jesenice. Je to vskutku jedinečný pohled na celé Podkrušnohoří a úpatí Slavkovského lesa. Prostor navštěvuje celá řada turistů. Ve známost to přišlo v době covidové,“ popsal Miroslav Bouda, starosta Březové u Sokolova.

autoři: Jana Strejčková , nkr
Spustit audio

Související