Novostavba pavilonu chebské nemocnice je hotova, začala rekonstrukce dalších částí

21. červen 2018 11:15

Revitalizace a dostavba chebské nemocnice pokračuje podle plánu. V květnu skončily hlavní stavební práce na novostavbě pavilonu „A1“ a hotovy jsou i komunikace k budově A. Stavebníci pokračují rekonstrukcí středové části pavilonu „B“.

„K 1. červnu letošního roku bylo prostavěno celkem 242 milionů korun z celkového objemu peněz určených na stavbu, který činí 479 milionů korun. Jsem ráda, že se daří dodržovat stanovený plán prací a dnes už si dokážeme představit budoucí novou podobu nemocnice. Udělali jsme další krok k dostupnosti kvalitní a moderní péče na Chebsku,“ uvedla hejtmanka Jana Vildumetzová.

„Trápí nás ale to, že v současnosti v nemocnici chybí okolo 60 zdravotních sester, proto se snažíme postupně personální situaci zlepšit, a to nejen příspěvkem z krajského rozpočtu, ale také za pomoci náborových příspěvků pro lékaře, sestry a další zdravotníky, které poskytujeme od 1. května. Vyčlenili jsme na ně přes stři miliony,“ doplnila Vildumetzová.

Po dokončení rekonstrukce středové části pavilonu „B“ vznikne jeden propojený celek, kde bude v prvním patře sekce dětských ambulancí, kuchyně a centrální sklady, dále jídelna zaměstnanců a centrální laboratoře. Ve druhém nadzemním podlaží centrální operační sály a sterilizace.

Třetí patro obsadí dětské oddělení s kapacitou 20 lůžek a oddělení gynekologie s osmnácti lůžky. V posledním nadzemním podlaží bude porodnice s kapacitou 12 lůžek a novorozenecké oddělení s porodními boxy a porodním operačním sálem.

Stěhování malých pacientů z jedné budovy do druhé bude minulostí

„I když se otevřením nového pavilonu zvýší komfort pro všechny pacienty a personál, největší posun to bude znamenat především pro dětské oddělení a pro gynekologii s porodnicí,” řekla ředitelka Karlovarské krajské nemocnice Jitka Samáková. Obě oddělení totiž dnes jsou v samostatných budovách, které leží mimo hlavní trakt nemocnice.

„Takže kvůli vyšetření na rentgenu, nebo kvůli operacím bylo dodnes nutné převážet děti z jedné budovy do druhé. Za deště, za sněhu, za jakéhokoliv počasí. A to po otevření nového pavilonu skončí. Navíc jak dětské, tak gynekologie budou v jedné budově i s dalšími obory. V případě komplikací tak bude v podstatě na místě k dispozici lékař i další obory, kterým dnes trvá i několik minut než se dostanou do sousední budovy. Takže to výrazně zefektivní a zrychlí péči,” dodala Samáková.

Poté, kdy skončí práce na středové části pavilonu „B“ se stavebníci budou věnovat rekonstrukci levého křídla pavilonu a nástavbě 5. nadzemního podlaží. S tím souvisí i rekonstrukce zbylých částí středu budovy „B“. Následovat budou venkovní úpravy a dokončovací práce.

„Rád bych připomněl, že v současnosti kraj také nechává přestavět porodnici v karlovarské nemocnici za více než 90 milionů korun a až se podaří narovnat smluvní vztahy s nájemcem sokolovské nemocnice, pustíme se do rekonstrukce operačních sálů, pořizujeme ale také nové vybavení jednotlivých oddělení,“ popsal krajský radní Jan Bureš.

Revitalizace a dostavba chebské nemocnice je největší investicí kraje v oblasti zdravotnictví v posledních letech. Podle náměstka hejtmanky Dalibora Blažka však kraj úspěšně nastartoval další investiční akce, jako je výstavba obchvatu Mariánských Lázní, rekonstrukce koridoru a šaten Gymnázia Ostrov nebo stavba domků pro klienty PATY Hazlov.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio