České dráhy postaví v Chebu opravárenskou halu za 755 milionů korun

22. květen 2024 09:45

České dráhy zahájily výstavbu nové opravárenské haly na nádraží v Chebu, která nahradí starou budovu z konce 19. století. Celkové náklady na projekt dosahují téměř miliardy korun a stavba by měla být dokončena během dvou let.

Nová moderní hala poskytne zaměstnancům lepší pracovní podmínky, protože veškerá údržba a opravy vozů budou probíhat pod střechou, což dosud nebylo možné. Moderní vlaky se totiž do objektu z roku 1872 nevejdou.

Nová hala bude vybavena třemi kolejemi a bude poskytovat potřebné zázemí pro komplexní údržbu a opravy vlakových souprav. „Stávající objekt rotundy neumožňuje, aby v něm údržba probíhala. Nová hala bude mít tři koleje, lávky, které umožní přístup na střechy vozidel, a kanály pro údržbu podvozkových skupin. Bude plně postačující z hlediska toho, jaký typ údržby tady chceme provádět,“ uvedl náměstek pro servis Českých drah Michal Kraus.

Stavba je důležitá nejen pro Chebsko, ale pro celou Českou republiku. „Bude to znamenat posílení zdejšího zázemí i další pracovní příležitosti pro lidi na Chebsku. V letošním roce chceme jen v barvách Českých drah zprovoznit celkem 140 vozidel a ta všechna potřebují moderní údržbu,“ dodal ministr dopravy Martin Kupka z ODS.

Stavba moderní opravárenské haly v Chebu vyjde na zhruba 755 milionů korun a potrvá dva roky.

Spustit audio