Fašírka za studena. S pěknou oblohou to bude parádní jídlo

Jak je ze surovin a postupu patrné, jedná se o sekanou, které se kdysi říkávalo fašírka. Abychom si co nejvíc pochutnali, je třeba dbát na kvalitu použitého masa, máme-li možnost, umeleme si ho raději sami.

Ingredience
  • 500 g mletého masa (vepřové nebo 1:1 vepřové a hovězí)
  • 300 g čerstvé kapusty
  • 2 housky namočené ve vodě
  • 1 cibule
  • 2 vejce
  • 50 g slaniny
  • 150 g tvrdého sýru
  • 200 g uzeného masa
  • 2 - 3 stroužky česneku
  • 1 PL majoránky
  • ½ lžičky mletého pepře, sůl
  • sádlo nebo olej na pečení

Očištěnou kapustu krátce povaříme a na sítu ji necháme okapat, housky nakrájíme a ve vodě je necháme nasáknout. Potom kapustu společně s namočenými a vymačkanými houskami umeleme nebo najemno nasekáme a smícháme s mletým masem. Přidáme nakrájenou cibuli, utřený česnek, koření, na kostičky nakrájenou slaninu, sýr a uzené maso, dále 1 celé vejce a 1 žloutek. Zbylý bílek odložíme stranou, poslouží k potření povrchu fašírky. Směs osolíme a dobře promícháme. Z hmoty vytvoříme 1 větší nebo 2 menší šišky, přeneseme do sádlem vymazaného pekáče, potřeme bílkem a v předehřáté troubě upečeme dočervena.

Chutná teplá, ale ještě lepší je za studena, pěkně obložená. Navíc v té studené lépe vynikne mozaika.

Příloha: brambory v různých úpravách, zelenina (podávaná teplá) anebo pečivo, saláty, čerstvá nebo nakládaná zelenina, hořčice, ajvar, kečup, vejce vařená na tvrdo, různé dipy a podobně (podávaná za studena)

Mirka Kuntzmannová

Miroslava Kuntzmannová

Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.

autor: iko

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.