Rýže s vepřovým masem a zeleninou. Rizoto po česku
Rýže je velmi dobře stravitelná, neobsahuje cholesterol ani lepek, zato má dostatek minerálních látek a jedna porce dodá asi 150 kalorií.
- 400 g vepřového plecka
- 2 lžíce sádla nebo oleje
- 2 cibule
- 250–300 g rýže
- 2 mrkve
- ¼ středně velkého celeru
- 1 plechovka hrášku
- 500 ml vývaru
- mletý pepř, sůl
- 70 g sýru na posypání
Očištěné maso nakrájíme na drobnější kousky. V rozehřátém tuku zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme připravené maso a prudce ho orestujeme.
Potom osolíme, opepříme, promícháme, podlijeme malým množstvím vývaru a pod poklicí dusíme téměř doměkka.
Pak k masu přidáme očištěnou nastrouhanou zeleninu a sterilovaný hrášek. Přisypeme rýži, kterou jsme alespoň 5x proprali, promícháme a přilijeme tolik vývaru, aby dosahoval cca 1 cm nad rýží.
Dusíme tak dlouho, dokud nejsou maso i rýže měkké.
Rizoto podáváme posypané nastrouhaným tvrdým sýrem a petrželkou, obložené čerstvou nebo nakládanou zeleninou nebo se zeleninovými saláty.
Miroslava Kuntzmannová
Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.