Jablečné řezy
podle paní Miloslavy z Chodova
Suroviny:
50 dkg hladké mouky
10 dkg másla
25 dkg moučkového cukru
1 vanilkový cukr
1 lžička jedlé sody nebo prášku do pečiva
citrónová kůra
4 lžíce mléka
2 celá vejce
kakao
1 kg jablek
Na polevu:
12 dkg cukru
8 dkg 100% tuku
trochu vanilkového cukru
3 lžičky kakaa
1 lžička pudingového prášku
2 lžíce vody
2 lžíce rumu
Postup:
Všechny suroviny na těsto smícháme a dobře propracujeme. Těsto rozdělíme na 2 díly. Do jednoho dílu přidáme kakao. Vymažeme plech a na dno vyválíme tmavé těsto, na to rozložíme rozdušená jablka (nakrájená jablka rozdusíme v trošce vody a ochutíme skořicí a cukrem). Jablka přikryjeme světlou plackou. Vložíme do trouby a pečeme při 180°C po dobu 30 – 40 minut. Vychladlý moučník polejeme polevou a posypeme sekanými ořechy nebo kokosem.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.