Křenová studená omáčka

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň , Vaříte s ČRo Plzeň

podle paní Mirky

Suroviny:

1 - 3 lžíce nastrouhaného křenu 1 středně velké nakyslé jablko
1 balíček ředkviček
trochu soli a cukru
citrónová šťáva
100 g ochucené majonézy
100 g lučiny
na zředění bílý jogurt


Postup:

Do mísy dáme nastrouhaný křen, nastrouhané ředkvičky a nastrouhané jablko. Pokapeme citrónovou šťávou, osolíme, přidáme cukr, majonézu, lučinu a promícháme. Bílým jogurtem naředíme do požadované hustoty.

Celková doba přípravy: 10 minut

Ostrá studená omáčka

Suroviny:
2 zralá oloupaná rajčata (možno použít i konzervovaná)
2 stroužky česneku
1 lžička olivového oleje
50 g vypeckovaných oliv
1 malá cibulka
1 chilli paprička (podle chuti lze použít i více)
mletý pepř
vinný nebo jablečný ocet
event. cukr
sůl

Postup:
Rajčata, chilli papričky, cibuli a olivy rozmixujeme tak, aby směs nebyla úplně hladká, ale byly v ní malé kousky . Do této směsi vmícháme olej a podle chuti přidáme ocet, cukr, osolíme a opepříme. Podáváme vychlazené.

Obměna: Místo oliv můžeme použít zralé vypeckované a oloupané avokádo.

Celková doba přípravy: 10 minut

autor: šéfkuchař