Vejmrda
podle Iva Růžičky, šéfkuchaře z plzeňského Švejk restaurantu
Suroviny pro 2 osoby:
4 velké polévkové lžíce strouhaného křenu
1/2 šálku vývaru z masa (z masoxu)
1 kostka cukru ( 1 lžíce)
1 lžíce octa
1 mrkev
1 jablko
Postup:
Mrkev a jablko nastrouháme najemno, přidáme křen, vývar, ocet , cukr a vše dobře promícháme. Necháme asi 1/2hodiny odležet.
Přílohy: k ovaru
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.