Kuře na pospěch

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň , Vaříte s ČRo Plzeň

Tradiční česká kuchyně se nevyznačovala jen mastnými a hůře stravitelnými pokrmy. Důkazem je toto lehké a velmi lahodné jídlo, které pochází z období 1. republiky. Když ho doplníme zeleninovými saláty, tak splníme zásady zdravé výživy na 100 %.

Suroviny na 4 porce:

4 ks kuřecích čtvrtek
100 g másla
1 lžička směsi mletého koření (pepř, zázvor, skořice)
1 lžíce strouhanky
200 ml sladké smetany
100 ml bílého vína
sůl

Postup:

Kuřecí čtvrtky omyjeme a osušíme papírovou utěrkou. Poté je osolíme, okořeníme směsí koření a na másle rychle ze všech stran opečeme. Opečené kuře i s výpekem vložíme do vyhřáté trouby a pečeme za občasného polévání smetanou, do které jsme rozmíchali strouhanku. Před koncem pečení přilijeme víno a dopečeme.

Vhodnou přílohou jsou vařené domácí nudle nebo dušená rýže.

Celková doba přípravy 90 minut.

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.